Διατροφή στην εγκυμοσύνη
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της κύησης και την υγεία του βρέφους. Το αυξημένο σωματικό βάρος της μητέρας έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση δυο σοβαρών παθήσεων, του διαβήτη κύησης και της προεκλαψίας (υπέρταση).
Οι γυναίκες πλέον δεν πρέπει να τρώνε για δυο. Οι επιστημονικές συστάσεις αναφέρουν ότι η έγκυος μπορεί να πάρει 9-13 κιλά και ότι πρέπει να λαμβάνει περίπου 150 θερμίδες περισσότερες ημερησίως στο πρώτο τρίμηνο και 350 στα επόμενα δυο τρίμηνα. Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες και μπορούν να καλυφθούν μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή:
- Τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο ενδιάμεσα ελέγχουν το αίσθημα της πείνας. Το καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει ποικιλία τροφών, κυρίως φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά οξέα (ψάρι, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και γαλακτοκομικά προϊόντα (3-4 μερίδες την ημέρα).
- Οι πρωτεΐνες (άπαχο κρέας, γάλα, τυρί, αυγό, ψάρι) είναι αναγκαίες ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο της κύησης.
- Βιταμίνες και ανόργανα συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (συκώτι, βούτυρο, γαλακτοκομικά, αυγά, σπανάκι, μαρούλι, καρότο, ντομάτα, βερίκοκο, χόρτα, ιχθυέλαια), βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, μπρόκολο), σίδηρο (κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί, δαμάσκηνα, σύκα, πράσινα χόρτα), ασβέστιο (γάλα και παράγωγά του, όσπρια, ξηροί καρποί, αυγά, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι), μαγνήσιο (σύκα, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, καλαμπόκι, αμύγδαλα, μήλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά), ψευδάργυρο (αυγά, κολοκυθόσποροι), φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, φιστίκια)
- Η κατανάλωση γλυκών πρέπει να είναι περιορισμένη, γιατί αυξάνουν το σωματικό βάρος και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
- Το πολύ αλάτι ευνοεί την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση οιδήματος (πρηξίματος) στα πόδια.
- Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά και μην πίνετε περισσσότερα από 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
- Προσοχή στο ψάρι. Ενδέχεται να περιέχει βαρέα μέταλλα σε ποσότητα που είναι επιβλαβής για το νευρκό σύστημα του βρέφους.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν θέλετε να πάρετε βότανα. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν παρενέργειες στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.
- Αυξήστε την κατανάλωση νερού, καθώς ο οργανισμός σας έχει ανάγκες σε υγρά.
- Δώστε βάση στην υγιεινή των τροφίμων. Διατηρήστε τα στις κατάλληλες συνθήκες και αποφύγετε όσα έχουν μουχλιάσει ή έχουν πράσινα στίγματα.