Τι είναι η ακράτεια εγκυμοσύνης
Η συχνή ούρηση αποτελεί ένα από τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης. Η ακράτεια ούρων είναι επίσης ένα συνηθισμένο σύμπτωμα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Περίπου το 54.3% των έγκυων γυναικών αναφέρει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής τους που σχετίζονται περισσότερο με την ψυχολογία και το συναισθηματικό τους κόσμο. Τα συμπτώματα της ακράτειας μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξηθούν καθώς το βρέφος μεγαλώνει και να διαρκέσουν λίγες εβδομάδες μετά το τοκετό.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας εγκυμοσύνης, που σχετίζονται γενικότερα με τους τύπους ακράτειας που έχουμε ήδη αναφέρει:
- Ακράτεια προσπαθείας: Απώλεια ούρων λόγω σωματικής πίεσης στην ουροδόχο κύστη
- Επείγουσα Ακράτεια: Απώλεια ούρων λόγω επείγουσας ανάγκης για ούρηση, που συνήθως προκαλείται από συστολές της ουροδόχου κύστης.
- Μικτή Ακράτεια: Ένας συνδυασμός ακράτειας προσπαθείας και επείγουσας ακράτειας.
- Παροδική Ακράτεια: Προσωρινή απώλεια ούρων λόγω προσωρινής παθολογικής κατάστασης, όπως π.χ. λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή δυσκοιλιότητα
Αιτίες: Τι προκαλεί ακράτεια εγκυμοσύνης
Η ουροδόχος κύστη βρίσκεται στην πύελο και υποστηρίζεται από τους πυελικούς μύες. Παραμένει χαλαρή καθώς γεμίζει με ούρα καθ’ όλην τη διάρκεια της ημέρας ενώ ο σφιγκτήρας της ουρήθρας συσπάται με αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η εγκράτεια των ούρων, μέχρι να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα. Συνηθισμένες αιτίες ακράτειας εγκυμοσύνης είναι:
- Εξωτερική Πίεση:Ίσως να έχετε ακράτεια ούρων όταν βήχετε, φταρνίζεστε, γυμνάζεστε, ή γελάτε. Αυτές οι σωματικές κινήσεις ασκούν περισσότερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας ακράτεια προσπαθείας. Το έμβρυο επίσης πιέζει περισσότερο την ουροδόχο κύστη σας , καθώς μεγαλώνει, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση.
- Υπερδραστήρια κύστη:η ουροδόχος κύστη κάνει ανεξέλεγτες συσπάσεις με αποτέλεσμα τη συχνουρία και την επείγουσα ακράτεια. Κατά την εγκυμοσύνη, η πίεση της μήτρας πάνω στην ουροδόχο κύστη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα
- Ορμόνες:Η αλλαγή των ορμονών μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακράτειας.
- Ιατρικές Καταστάσεις:Μερικοί άλλοι ιατρικοί λόγοι μπορεί να είναι αιτία για την εμφάνιση ακράτειας. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείρηση του άγχους κλπ
- Λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος:Ένα σημαντικό ποσοστό των εγκύων γυναικών παρουσιάζει λομώξεις του ουροποιητικού τους συστήματος και ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα αυτών των λοιμωξεων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΚΓΥΜΟΣΥΝΗΣ
Ποια είναι τα είδη θεραπείας για την ακράτεια εγκυμοσύνης
Οι πρώτες ενέργειες για θεραπεία της ακράτειας εγκυμοσύνης είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και η διαχείρηση της ουροδόχου κύστης. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές :
Κάνετε ασκήσεις Kegel: Οι ασκήσεις Kegel ενδυναμώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους. Είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές ασκήσεις για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Για να κάνετε μια τέτοια άσκηση, επικεντρωθείτε στους μύες που χρησιμοποιείτε για να κρατήσετε τα ούρα. Σφίξτε τους για 10 δευτερόλεπτα πριν τους χαλαρώσετε. Στοχεύστε να κάνετε 5 σετ τέτοιων ασκήσεων καθημερινά. Η γνώση για το πώς θα χαλαρώσετε τους πυελικούς σας μύες ίσως βοηθήσει ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Κρατήστε ημερολόγιο σχετικά με την ακράτεια που παρουσιάζετε: Σημειώστε πότε παρατηρείτε τις περισσότερες απώλειες ούρων, έτσι ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου είναι σαν να εκπαιδεύετε ξανά την ουροδόχο κύστη σας να κρατάει περισσότερα ούρα, παρατείνοντας τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα.
Αποφύγετε ανθρακούχα ή καφεϊνούχα ποτά: Αποφύγετε ανθρακούχα ποτά, καφέδες, ή τσάϊ. Αυτά τα αφεψήματα ίσως σας κάνουν να αισθανθείτε ότι χρειάζεστε την τουαλέτα πιο συχνά. Προσπαθείστε να πίνετε περισσότερο νερό ή ποτά χωρίς καφείνη.
Αποφύγετε τα ποτά το βράδυ: Περιορίστε τα αφεψήματα σας το απόγευμα για να αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα καθώς και την νυχτερινή ούρηση.
Ακολουθήστε δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες: Καταναλώστε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, που ασκεί επιπλέον πίεση στο πυελικό έδαφος.
Διατηρείστε ένα σταθερό βάρος σε υγιή πάντα επίπεδα: Το επιπλέον βάρος, ειδικά γύρω απ’ την κοιλιά, αυξάνει την πίεση πάνω από την ουροδόχο κύστη. Η απώλεια βάρους μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων που επιμένει μετά την εγκυμοσύνη.
Δείτε εδώ σχετικά και κάποιες συμβουλές για να περιορίσετε την ακράτεια ούρων.
Συμβουλές για πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
- Να πίνετε άφθονο νερό, πάνω από 8 ποτήρια την ημέρα
- Να ουρείτε μετά τη σεξουαλική επαφή
- Να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω μετά την ούρηση
- Να φοράτε βαμβακερά υφάσματα και άνετα ρούχα (όχι σφικτά)
- Να αλλάζετε το εσώρουχό σας κάθε μέρα
ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ
- Να μην έρχεστε σε σεξουαλική επαφή εάν αντιμετωπίζετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
- Να μην πίνετε αφεψήματα που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, όπως καφεῒνη, αλκοόλ και ζάχαρη
- Να μην κρατάτε τα ούρα σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα
- Να μην χρησιμοποιείτε δυνατά(έντονα) σαπούνια, ντουζ, σπρέϊ ή πούδρες
- Να μην φοράτε το ίδιο εσώρουχο περισσότερες από μία ημέρες.
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Κινδυνεύουν περισσότερο ορισμένες γυναίκες από ακράτεια εγκυμοσύνης;
Γυναίκες που έχουν ήδη υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή επείγουσα ακράτεια, πιθανότατα θα έχουν συμπτώματα που συνεχίζουν ή χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Η μεγαλύτερη ηλικία
- Η παχυσαρκία
- Ο προγενέστερος κολπικός τοκετός
- Η προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση
- Το κάπνισμα, το οποίο οδηγεί σε χρόνιο βήχα
Αίτια ακράτειας εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό
Ο τοκετός μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων μετά την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι μύες και τα νεύρα μπορεί να τραυματιστούν. Οι ωδίνες του τοκετού ή η παρατεταμένη εξώθηση μπορεί επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα καταστροφής των νεύρων του πυελικού εδάφους.
ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Πώς γίνεται η διάγνωση για την ακράτεια εγκυμοσύνης
Πείτε στον γιατρό σας εάν έχετε ακράτεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως είναι απλά κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή. Εάν είστε προς το τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης σας ,ίσως επίσης συγχέετε την απώλεια ούρων με διαρροή αμνιακού υγρού. Είναι καλύτερα να το ελέγξετε με τον γιατρό σας έτσι ώστε να γνωρίζετε την πραγματική αιτία.
Εάν τα σημάδια των ωδινών τοκετού και των λοιμώξεων έχουν ξεκαθαριστεί, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει και άλλους ελέγχους. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει για να διαπιστώσει εάν η ουροδόχος κύστη αδειάζει ολόκληρη. Ένας έλεγχος πίεσης της ουροδόχου επιτρέπει στον γιατρό να ελέγξει εάν έχετε διαρροή όταν βήχετε ή κάνετε κάποια προσπάθεια.
Εάν ο γιατρός υποψιάζεται πως έχετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί πιθανότατα να ζητήσει δείγμα ούρων για εργαστηριακή ανάλυση. Αυτό ίσως απαιτεί από εσας να επισκεφθείτε μικροβιολογικό εργαστήριο. Ο γιατρός επίσης μπορεί να πραγματοποιήσει ειδικά τεστ για να ελέγξει αν το υγρό που διαρρέει προέρχεται από το λεγόμενο «σπάσιμο νερών».
Εξαλείφεται η ακράτεια εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό;
Τα συμπτώματα ακράτειας μερικών γυναικών εξαλείφονται μέσα στις επόμενες μέρες η εβδομάδες αφού γεννηθεί το μωρό τους. Για άλλες γυναίκες, η απώλεια ούρων μπορεί να συνεχίζεται και ίσως να χειροτερέψει. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος να κάνει τη σωστή διάγνωση και να σας υποδείξει τους τρόπους με τους οποίους θα κινηθείτε για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη.