Γράφει ο Ιατρός κ. Σταύρος Αθανασίου
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας- μια περίοδος που τη γεμίζει χαρά, ανυπομονησία και αναμονή. Ωστόσο, ενδέχεται αρκετές φορές να συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς το σώμα αλλάζει. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι και η ακράτεια ούρων.
Η ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη αναφέρεται στην αδυναμία ελέγχου των ούρων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: από απώλεια ελέγχου της ούρησης σε καθημερινές και απλές περιπτώσεις, όπως κατά την βήχα ή το γέλιο ή την ξαφνική επιθυμία για ούρηση, μέχρι την πλήρη απώλεια ελέγχου των ούρων κατά την κίνηση ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης που ασκείται στην ουροδόχο κύστη από τον αυξημένο όγκο της μήτρας και από το βάρος του εμβρύου.
Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι συχνά προσωρινή και συνήθως εμφανίζεται στo δεύτερo ή τρίτo τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ενώ η ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δυσάρεστη για τις μελλοντικές μητέρες, υπάρχουν τρόποι θεραπείας και διαχείρισης που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση.
Στο σημερινό μας άρθρο, θα εξετάσουμε πέντε τρόπους θεραπείας για την ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη.
1. Ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους
Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακράτειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μύες του πυελικού εδάφους συγκρατούν τον κόλπο καθώς και το ουροποιητικό σύστημα και παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ούρησης και των γεννητικών οργάνων.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος του εμβρύου και η διόγκωση στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να ασκήσουν πίεση στους μύες του πυελικού εδάφους.
Η ενδυνάμωση αυτών των μυών μπορεί συνεπώς να βοηθήσει στην αποφυγή ή τη μείωση της ακράτειας. Ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, όπως οι ασκήσεις Kegel, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας και της αντοχής αυτών των μυών. Η ενίσχυση των μυών αυτών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πυελικού εδάφους και στην αντιμετώπιση της ακράτειας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη.
2. Αντιμετώπιση της ακράτειας μέσω αλλαγής του τρόπου διατροφής
Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της ακράτειας ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον εξής τρόπο:
- Υγιεινή διατροφή: Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που θα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και στην αποφυγή δυσκοιλιότητας που μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια.
- Ελαχιστοποίηση της καφεΐνης και των τροφίμων που ερεθίζουν το έντερο: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως η καφεΐνη, αναψυκτικά (τύπου cola) και τα πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα ακράτειας και να αυξήσουν τις διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα. Επιδιώξτε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας: Είναι σημαντικό να συζητήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα ακράτειας με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα μπορέσει να σας παράσχει συμβουλές και στρατηγικές που είναι κατάλληλες για την προσωπική σας κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, η διατροφική αλλαγή θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλες πρακτικές, όπως η ενδυνάμωση των μυών που αναφέρθηκε παραπάνω.
3. Συζήτηση με τον ιατρό για την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών που θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ακράτειας
Η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης από τον ιατρό μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό της ακράτειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον εξής τρόπο:
Εκπαίδευση για τη σωστή τεχνική των ασκήσεων: Ο ιατρός μπορεί να εξηγήσει και να δείξει στη γυναίκα πώς να εκτελεί σωστά τις ασκήσεις Kegel και άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η σωστή τεχνική είναι σημαντική για να επιτευχθούν τα μέγιστα ωφέλιμα αποτελέσματα.
Αποκατάσταση της ισορροπίας και της σταθερότητας: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος του μωρού μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και τη σταθερότητα του σώματος. Ο ιατρός μπορεί να παρέχει συμβουλές που θα βελτιώσουν την ισορροπία και τη σταθερότητα, βοηθώντας έτσι στην αποφυγή πιθανών πτώσεων και τραυματισμών της γυναίκας.
Παράλληλα με τη χρήση διάφορων τεχνικών, όπως με το περινεόμετρο, μπορούν να αξιολογήσουν τη δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους και να προτείνουν ασκήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.
4. Συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης
Η ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει στρες και ανησυχία. Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ακράτειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της αντιμετώπισης του αυξημένου άγχους, ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, συναισθηματικής υποστήριξης και προσαρμογής στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα
5. Φαρμακευτική Θεραπεία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνιστά φαρμακευτική θεραπεία για τη διαχείριση της ακράτειας. Η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακράτειας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η χρήση φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός ιατρού και με προσεκτική εκτίμηση των κινδύνων.
Συμπέρασμα
Η ακράτεια κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια αυτής της υπέροχης φάσης της ζωής της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.