Ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη2024-11-25T15:07:12+00:00

Ουρολοίμωξη – Γενικές πληροφορίες

Η ουρολοίμωξη εκδηλώνεται όταν εισέλθουν και πολλαπλασιαστούν μικρόβια στο ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς.

Όταν τα μικρόβια εντοπίζονται μόνο στην ουροδόχο κύστη, τότε η πάθηση ονομάζεται κυστίτιδα. Εάν όμως έχουν περάσει στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα, όπως τους ουρητήρες και τους νεφρούς, τότε πρόκειται για πυελονεφρίτιδα. Μία κατάσταση αρκετά σοβαρότερη από την απλή κυστίτιδα.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, η συχνουρία, η αιματουρία και ο πυρετός. Στη συχνουρία οι γυναίκες πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα αλλά αποβάλλουν μικρή ποσότητα ούρων. Η αιματουρία είναι πιο σοβαρό σύμπτωμα το οποίο όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη κι’ άλλης πάθησης του ουροποιητικού συστήματος. Ο πυρετός είναι το σύμπτωμα που θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για σοβαρότερη ουρολοίμωξη (πυελονεφρίτιδα) και όχι για μια απλή κυστίτιδα καθώς για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος σημαίνει ότι τα μικρόβια έχουν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Γιατί εμφανίστηκε ουρολοίμωξη;

Το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι περισσότερο ευπαθές στις ουρολοιμώξεις, σε σχέση με το ουροποιητικό σύστημα του άνδρα. Η ουρήθρα στη γυναίκα είναι μικρότερη σε μήκος με αποτέλεσμα τα μικρόβια να καταφέρνουν να φτάσουν πιο εύκολα στην ουροδόχο κύστη. Επίσης, η ουρήθρα βρίσκεται πιο κοντά στην πρωκτική περιοχή απ’ ότι στους άνδρες. Η πλημμελής υγιεινή μετά την τουαλέτα και η μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στην κύστη, είναι μία από τις αιτίες για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.

Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε λοίμωξη του ουροποιητικού σας συστήματος έχετε:

  • εαν δεν πίνετε πολύ νερό,
  • αν δεν ουρείτε τακτικά ή αν έχετε κατακράτηση ούρων (όταν δηλαδή η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς από ούρα).

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ενοχοποιείται για την εκδήλωση ουρολοίμωξης, όπως και το καλοκαιρινό μπάνιο σε πισίνες ή η ηλιοθεραπεία στην άμμο χωρίς πετσέτα και η παραμονή με βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες.

Αν παρουσιάσετε περισσότερες από 2-3 ουρολοιμώξεις τον χρόνο, τότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε έναν πλήρη ουρογυναικολογικό έλεγχο. Ο ειδικός ιατρός μετά από κλινική εξέταση θα συστήσει κάποιες εξετάσεις για την αναγνώριση αιτίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναγνωρίζεται κάποιο πρόβλημα και μια απλή προφύλαξη που θα συστηθεί είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι υποτροπές.

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων, η ατροφία του κόλπου που παρουσιάζεται στην εμμηνόπαυση και κάποιες ανατομικές και λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού, μπορεί να ευθύνονται για τις συχνές ουρολοιμώξεις.

Θεραπεία ουρολοίμωξης – Πώς θα την αντιμετωπίσω;

Όταν εμφανίσετε τα πρώτα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ούρησης, καλό θα είναι να πιείτε πολλά υγρά ώστε να βοηθήσετε στην αποβολή των μικροβίων από την ουροδόχο κύστη μέσω της ούρησης.

Αν οι ενοχλήσεις συνεχιστούν, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό. Αυτός, μετά από την κλινική εξέταση, θα σας ζητήσει να κάνετε καλλιέργεια ούρων, και αντιβιόγραμμα ώστε να εντοπιστεί το είδος του μικροβίου και να λάβετε την κατάλληλη αντιβίωση.

Η θεραπεία της ουρολοίμωξης διαρκεί μερικές μέρες (συνήθως 3-5 ημέρες κατάλληλης αντιβίωσης αν είναι μια απλή κυστίτιδα) ή τουλάχιστον 2 εβδομάδες (σε περιπτώσεις σοβαρότερης ουρολοίμωξης) και δεν θα πρέπει να τη διακόψετε προτού ολοκληρωθεί.

Με μέτρο η αντιβίωση για την ουρολοίμωξη

Το κολοβακτηρίδιο είναι το πιο σύνηθες μικρόβιο που οδηγεί σε ουρολοίμωξη. Πρόκειται για έναν μικροοργανισμό που καταπολεμάται πολύ εύκολα. Ωστόσο, επειδή πολλές γυναίκες αποφασίζουν να σταματήσουν τη θεραπεία μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο, ή επειδή μπορεί να κάνουν κατάχρηση ισχυρών αντιβιοτικών, τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η οριστική θεραπεία του προβλήματος.

Αν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, ενδέχεται το μικρόβιο να προσβάλλει τους νεφρούς. Σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, ρίγος και πόνος που μοιάζει με οσφυαλγία. Τότε ο ασθενής πρέπει να λάβει ισχυρή αντιβίωση, ενώ ενδέχεται να απαιτηθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία της ουρολοίμωξης

Οι γυναίκες πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Όταν σκουπίζεστε κάνετε κινήσεις από εμπρός προς τα πίσω και όχι το ανάποδο διότι έτσι θα προλάβετε τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό προς την ουρήθρα.

Μετά τη σεξουαλική πράξη είναι καλό να ουρείτε ώστε να απομακρύνονται τυχόν μικροοργανισμοί από την ουροδόχο κύστη. Δεν πρέπει να αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα.

Η κατακράτηση ούρων είναι από τους πιο συχνούς λόγους εκδήλωσης ουρολοίμωξης.

Πίνετε καθημερινά πολύ νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια) ώστε να αδειάζει η κύστη σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη. Η ατροφία και η ξηρότητα του κόλπου που παρουσιάζονται κατά την εμμηνόπαυση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για ουρολοίμωξη. Η αντιμετώπιση από τον ειδικό είναι απαραίτητη για να αποφύγετε τις υποτροπές.

Οι περισσότερες περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων μπορουν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη προληπτική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ειδικά προβιοτικά και εκχυλίσματα βοτάνων.

Πείτε μας για το πρόβλημά σας

Συμληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία σας και το πρόβλημα που σας απασχολεί και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί μας ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Ιατρό.